

Domowe sposoby na pranie ścierek kuchennych. Przedstawiamy niezawodne metody
Już od wielu lat, nieodłącznym elementem wyposażenia każdej kuchni są materiałowe ściereczki kuchenne. Pomagają one w utrzymywaniu porządku, czystości w trakcie przygotowywania posiłków, a także w sprzątaniu po nich. Niejednokrotnie stają się też ochroną przed gorącymi naczyniami. Są bardzo funkcjonalne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by były również bardzo estetyczne (np. mogą posiadać ciekawe wzory). Jednakże najważniejsze jest to, by ściereczki kuchenne były naprawdę czyste. Przeczytaj nasz poradnik i poznaj najlepsze domowe sposoby na pranie ścierek kuchennych.
- Wybieraj wysokiej jakości bawełniane ściereczki kuchenne, które są trwałe i chłonne. Pamiętaj, aby prać je regularnie i wymieniać co najmniej raz w tygodniu, by zapobiec rozwojowi bakterii i brzydkim zapachom.
- Dawniej, by zapewnić czystość i higienę w kuchni, babcie wygotowywały ściereczki z mydłem, często używając też ługu lub mydlnicy, a następnie maglowały i prasowały.
- Dla zachowania świeżości należy prać ściereczki kuchenne w gorącej wodzie (najlepiej 90°C), używając detergentu lub dom owej mieszanki. Stare plamy usuniesz, namaczając je w mieszance oleju, wybielacza i proszku do pieczenia.
W artykule dowiesz się, jak prać ściereczki kuchenne:
- JAKIE WYBRAĆ ŚCIERECZKI KUCHENNE?
- CO NALEŻY WIEDZIEĆ O PIELĘGNACJI ŚCIEREK KUCHENNYCH?
- JAK PRAĆ BRUDNE ŚCIERECZKI KUCHENNE? DAWNE SPOSOBY
- GOTOWANIE ŚCIERECZEK
- CO ILE WYMIENIAĆ ŚCIERKI NA NOWE?
- W JAKIEJ TEMPERATURZE PRAĆ ŚCIERECZKI KUCHENNE, BY USUNĄĆ STARE PLAMY?
- W CZYM PRAĆ ŚCIERKI KUCHENNE?
- W CZYM NAMOCZYĆ BRUDNE ŚCIERKI KUCHENNE?
- DOMOWY SPOSÓB NA CZYSTE ŚCIERECZKI KUCHENNE
JAKIE WYBRAĆ ŚCIERECZKI KUCHENNE?
Kuchnia, która jest sercem domu i przebywa się w niej bardzo często, powinna być miejscem czystym i bardzo estetycznym. W wielu kuchniach pięknym dodatkiem całej aranżacji stają się ściereczki kuchenne. Oczywiście oprócz wrażeń wizualnych są one także bardzo użyteczne i sprawdzają się w wielu sytuacjach (do wycierania talerzy czy wycierania rąk). Do swojego domu warto wybrać tekstylia kuchenne naprawdę wysokiej jakości, na przykład z bawełny. Będą one:
- trwałe i mocne,
- posiadać wysoką chłonność wody,
- zapobiegać powstawaniu zacieków oraz smug.
CO NALEŻY WIEDZIEĆ O PIELĘGNACJI ŚCIEREK KUCHENNYCH?
Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że kuchenna ściereczka na każdym swoim centymetrze kwadratowym może zgromadzić setki bakterii. Kiedy się o nie prawidłowo nie zadba, wilgotne środowisko kuchenne i wysoka temperatura mogą spowodować namnażanie się bakterii we włóknach tkaniny niemal w nieskończoność. Nie wszystkie z nich są szkodliwe, jednak część, np. ta z mięsa (po umyciu którego wytarło się ręce) jest zdecydowanie niepożądana dla ludzkiego zdrowia. Niektóre drobnoustroje mogą powodować zatrucia, a nawet pojawianie się alergii pokarmowych. Do tego kilkukrotnie mokra ścierka potrafi wydzielać nieprzyjemny zapach. Rozwiązaniem takiego stanu rzeczy jest systematyczne pranie ściereczek kuchennych i ich częsta wymiana - przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo ważny jest także sam sposób prania ściereczek i temperatura, w jakiej to robimy. Czasami standardowe pranie może być niewystarczające, gdy na naszej ściereczce znajduje się wiele zaschniętych plam.
Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jaka powinna być dobra ścierka kuchenna? Podpowiadamy
JAK PRAĆ BRUDNE ŚCIERECZKI KUCHENNE? DAWNE SPOSOBY
Kiedyś - w kuchniach naszych babć i prababć, ścierki kuchenne były niejako wizytówką całego domu. Musiały być więc one czyste i śnieżnobiałe. Jakość ścierek świadczyła o tym, że kuchnia jest estetyczna i higieniczna. Nasze babcie stosowały różne domowe sposoby na pranie ścierek kuchennych, by zachować ich świeżość i nienaganny wygląd. Najczęściej pranie, a raczej dezynfekcja ściereczek (ale też ręczników czy bielizny pościelowej) odbywała się w bardzo dużych garnkach.
GOTOWANIE ŚCIERECZEK
Tkaniny trzeba było wygotować na wolnym ogniu, a później mocno i dokładnie wyżąć. Gotowanie ścierek odbywało się zaś z dodatkiem mydła. Przed nim stosowano ług albo korzenie rośliny nazywanej mydlnicą. Tak uprane ręczniki oraz ściereczki kuchenne były sztywne i dość szorstkie. Dlatego, by je wygładzić oraz zmiękczyć, niezbędne było ich maglowanie. Do zabijania zarazków, używano zaś żelazka z dyszą (którym tkaniny były prasowane). Tak było ok. 50 lat temu. Natomiast ponad 100 lat temu do takiego prania używano: balii i blaszanej albo szklanej tary. Obecnie cały proces pielęgnacji ściereczek zdecydowanie się zmienił.
CO ILE WYMIENIAĆ ŚCIERKI NA NOWE?
Ręcznik, który służy do wycierania naczyń należy wymieniać przynajmniej raz w tygodniu, a ściereczki którymi sprząta się kuchnię czy wyciera warzywa, trzeba wymieniać mniej więcej co dwa dni.
W JAKIEJ TEMPERATURZE PRAĆ ŚCIERECZKI KUCHENNE, BY USUNĄĆ STARE PLAMY?
Ściereczki kuchenne trzeba prać w dość silnym detergencie i gorącej wodzie najlepiej w temperaturze nie niższej niż 60°C, a najlepiej 90°C. Ta ostatnia opcja pokazuje (tak jak za czasów naszych babć), że należy wygotować ścierkę kuchenną. Jest to temperatura wskazana, niższą mogą ustawiać osoby, które obawiają się utraty kolorów lub zbiegnięcia się tkaniny.
W CZYM PRAĆ ŚCIERKI KUCHENNE?
Zazwyczaj ściereczki pierze się w zwykłym proszku, ale obecnie na rynku coraz częściej znaleźć można odplamiacze, które mają eliminować bakterie. Zawsze trzeba jednak przeczytać dokładnie ich instrukcję użytkowania. Często nie wlewa się ich bowiem do pralek, ale wcześniej namacza w nich ściereczki. Warto też wiedzieć, że ścierki, na których znajdują się bakterie pochodzące z żywności, powinny być prane osobno. Definitywna wymiana ściereczek kuchennych - na nowe - powinna następować 1-2 razy w roku, bo nawet częste pranie nie jest w stanie zniszczyć wszystkich bakterii i grzybów, jakie znajdują się w kuchni.
W CZYM NAMOCZYĆ BRUDNE ŚCIERKI KUCHENNE?
Jeśli po wypraniu na ściereczkach nadal utrzymuje się brud i nieprzyjemny zapach, nie trzeba ich od razu wyrzucać, a można spróbować wybielić ściereczki kuchenne. Jak to zrobić? Wystarczy przygotować domową mieszankę składającą się z 2 łyżek oleju, 2 łyżek wybielacza oraz 5 łyżeczek proszku do pieczenia i namoczyć w niej ściereczki, a następnie uprać je raz jeszcze w pralce. Po plamach nie powinno zostać żadnych śladów!
DOMOWY SPOSÓB NA CZYSTE ŚCIERECZKI KUCHENNE
Nasze babcie znały skuteczne domowe sposoby na pranie ściereczek kuchennych bez użycia detergent, które z powodzeniem możemy stosować w dzisiejszych czasach. Aby były czyste, a zarazem pachnące i nie utraciły swojego pierwotnego wyglądu, w misce należy wymieszać:
- ciepłą wodę (tyle, by pokryła ściereczki),
- pół szklanki sody oczyszczonej,
- szklankę octu lub trochę płynu do mycia naczyń,
- łyżkę boraksu (wytwarzanego z minerału będącego źródłem boru),
- orzechy do prania.
W takiej mieszance moczymy ściereczki i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wylewamy wodę i odciśnięte ściereczki wkładamy się do pralki (z 1 łyżką sody oczyszczonej) i pierzemy w temperaturze 40°C. Regularne pranie zabrudzonych ścierek kuchennych jest bardzo ważne. Może odbywać się na różne sposoby, przy wykorzystaniu zarówno detergentów sklepowych jak i domowych patentów.
Chcesz kupić ściereczki do swojej kuchni?
INTERESUJĄ CIĘ INNE TEMATY ZWIĄZANE Z TEKSTYLIAMI?
Koniecznie zapoznaj się z naszymi innymi artykułami na temat pielęgnacji tekstyliów: