958354352
Jaka powinna być dobra ścierka kuchenna? Podpowiadamy

Jaka powinna być dobra ścierka kuchenna? Podpowiadamy

cze 20, 2023 Inne , Kuchnia 0 Komentarze

Ścierka kuchenna to jeden z tych tekstyliów, które przydadzą się w każdym domu. Ma bardzo szerokie zastosowanie - od wycierania mokrych naczyń i kieliszków, aż do osuszania dłoni po kontakcie z wodą. Powinna być zawsze pod ręką, a dodatkowo spełniać kilka podstawowych wymagań - dobrze chłonąć wodę, charakteryzować się trwałością i jakością materiału, aby możliwe było jej wielokrotne użycie, oraz estetycznie wyglądać. Jaka powinna być dobra ścierka kuchenna? Na co zwracać uwagę, wybierając ten produkt do swojej kuchni? Podpowiadamy!

Jakie ściereczki kuchenne będą najlepsze

Ścierka kuchenna - niezbędny element każdej kuchni

Trudno wyobrazić sobie wygodne funkcjonowanie w kuchni bez ścierki kuchennej pod ręką. Ten niepozorny element wyposażenia ma wiele praktycznych zastosowań. Ściereczki używamy do wytarcia mokrych naczyń, kieliszków czy garnków, do osuszenia dłoni, często również do przetarcia stołu lub blatu. Wykorzystanie tego kawałka materiału nie ogranicza się jedynie do kuchni: świetnie sprawdza się również do przetarcia mebli z kurzu lub nawet mycia okien. Wszystko to sprawia, że ściereczka kuchenna jest produktem niezbędnym w każdym domu. Powieszona elegancko na haczyku lub przewieszona przez uchwyt piekarnika - lubimy mieć do niej łatwy dostęp, szczególnie w nagłych wypadkach.

Jaka powinna być dobra ścierka kuchenna?

Poszukując idealnej ścierki kuchennej, musimy mieć na uwadze kilka czynników. Dzięki nim będziemy pewni, że produkt spełni swoje zadanie i sprosta naszym oczekiwaniom:

  • dobrej jakości, chłonny materiał;
  • właściwy rozmiar - najbardziej praktyczne są ścierki kuchenne 40x60;
  • odpowiednia gramatura tkaniny - od niej będzie zależała sprężystość i elastyczność ściereczki, czyli predyspozycje do dopasowywania się do kształtu, co jest szczególnie istotne, gdy chcemy wytrzeć zakamarki lub małe przedmioty, na przykład kieliszki (najlepiej, żeby gramatura mieściła się w granicach 180-240 g/m2);
  • łatwość w pielęgnacji, długowieczność;
  • wygląd - zależy od indywidualnych preferencji (na rynku dostępne są ściereczki kuchenne w wielu kolorach i wzorach, uniwersalne, ale również dedykowane na konkretny sezon, na przykład ściereczki świąteczne, wielkanocne, wiosenne itp.);
  • dobry stosunek ceny do jakości - porządniejsze ściereczki mogą okazać się droższe, ale z pewnością będzie się to przekładało na ich trwałość;
  • opcjonalnie: właściwości antybakteryjne i posiadanie określonych atestów.

Jaki materiał jest najlepszy dla ścierek kuchennych?

Jak powszechnie wiadomo: materiał materiałowi nie równy. W przypadku ścierek kuchennych najpopularniejszymi tkaninami używanymi do ich wykonania są: bawełna, len i mikrofibra. Każda z nich posiada swoje charakterystyczne właściwości.

Ścierki kuchenne z bawełny

Jest to najbardziej uniwersalny rodzaj ściereczek. Ścierki kuchenne z bawełny są bardzo wytrzymałe, odporne na przetarcia i działanie wysokiej temperatury oraz łatwe w pielęgnacji. Można je, podobnie jak prześcieradła i pościel z bawełny, z powodzeniem prać i prasować bez obaw o utratę dobrego wyglądu i spadek jakości materiału. Ponadto bawełna jest tkaniną bardzo chłonną, dzięki czemu świetnie poradzi sobie z wytarciem mokrych naczyń. Jedynymi wadami ściereczek z tego materiału jest długi czas schnięcia oraz duża podatność na gniecenie.

Ścierki kuchenne z lnu

Len to uwielbiany przez wielu naturalny materiał, w stu procentach ekologiczny. Ściereczki kuchenne lniane mają szereg zalet: są wytrzymałe, trwałe, łatwe w pielęgnacji, bardzo chłonne, odporne na wysokie temperatury i szybkoschnące. Dodatkowo mają właściwości hipoalergiczne oraz antystatyczne, dzięki czemu polerowanie naczyń (a szczególnie szkła) jest bardziej efektywne. Materiał ten jednak łatwo się gniecie, a na początku może być nieprzyjemny w dotyku przez charakterystyczną szorstkość włókien (te jednak zmiększają się w trakcie użytkowania oraz po każdym kolejnym praniu).

Ścierki kuchenne z mikrofibry

Mikrofibra jest materiałem syntetycznym, czyli powstającym w laboratoriach (jej składniki nie występują naturalnie w przyrodzie). Pomimo tego ścierki kuchenne z mikrofibry świetnie nadają się do utrzymania porządku w domu: są chłonne, odporne na uszkodzenia, sprężyste, szybkoschnące i nie są podatne na gniecenie się. Te zalety sprawiają, że chętnie z tego materiału kupowane są ręczniki. Ściereczki z mikrofibrybardzo dobrze zbierają kurz, a na powierzchni mytych okien lub luster nie pozostawiają smug. Ich dużą zaletą jest fakt, że można ich używać również na sucho lub z minimalną ilością wody.

Ściereczka kuchenna czy ręcznik papierowy?

Ręczniki papierowe również są niezbędnym elementem wyposażenia kuchni i często nawet zastępują nam tradycyjne ściereczki. Mają wiele zalet: dobrze wchłaniają wodę i tłuszcz, nie pozostawiają smug na wycieranej powierzchni i łatwo dopasowują się do kształtu naczynia. Ręczniki papierowe jednak szybko się zużywają, dlatego są produktem mniej ekonomicznym i ekologicznym. W ogólnym rozliczeniu korzystanie z nich zwykle okazuje się droższe. Nie powinny one całkowicie zastępować ścierek kuchennych, ale stanowić ich praktyczne uzupełnienie.

Jak dbać o ścierkę kuchenną, aby jak najdłużej służyła?

Warto pamiętać, że ścierki kuchenne - zarówno z bawełny, lnu, jak i mikrofibry - wymagają regularnej i odpowiedniej pielęgnacji. Należy je dokładnie osuszać po użyciu, systematycznie wymieniać oraz prać (z zachowaniem podstawowych zasad pielęgnacji danego materiału). Dzięki temu możemy mieć pewność, że korzystamy ze ściereczki w higieniczny sposób, a także zapewnimy tkaninie dłuższą żywotność.

Szukasz ścierki kuchennej, która dobrze zbiera kurz i szybko schnie?

Zapoznaj się z naszą ofertą ścierek kuchennych z najlepszych materiałów!

Przeczytaj również, jak dbać o ścierki kuchenne:

Zostaw odpowiedź

*
*Nie opublikowano
*
*

Kliknij i oceń artykuł

Ocena: 4.50 / 5 (2 oceny)