Jak prać ścierki kuchenne? Przedstawiamy niezawodne metody

Już od wielu lat, ważnym elementem wyposażenia każdej kuchni są materiałowe ściereczki. Pomagają one w utrzymywaniu porządku, czystości w trakcie przygotowywania posiłków, a także w sprzątaniu po nich. Niejednokrotnie stają się też ochroną przed gorącymi naczyniami. Są one bardzo funkcjonalne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by były również bardzo estetyczne (np. aby posiadały ciekawe wzory). Jednakże najważniejsze jest to, by ściereczki kuchenne były naprawdę czyste - jak to osiągnąć?

 

Co należy wiedzieć o ścierkach kuchennych?

Kuchnia, która jest sercem domu i przebywa się w niej bardzo często, powinna być miejscem czystym i bardzo estetycznym. W wielu kuchniach pięknym dodatkiem całej aranżacji stają się ściereczki. Oczywiście oprócz wrażeń wizualnych są one także bardzo użyteczne i sprawdzają się w wielu sytuacjach (do wycierania talerzy, ścierania plam, itp.). Do swojego domu warto wybrać ścierki naprawdę wysokiej jakości, na przykład z bawełny. Będą one:

  • trwałe i mocne,
  • posiadać wysoką chłonność wody,
  • zapobiegać powstawaniu zacieków oraz smug.

 

Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że kuchenna ściereczka na każdym swoim centymetrze kwadratowym może zgromadzić setki bakterii. Kiedy się o to nie zadba, w związku z wilgotnym środowiskiem kuchennym i wysoką temperaturą, bakterie te mogą namnażać się we włóknach tkaniny niemal w nieskończoność. Nie wszystkie z nich są szkodliwe, jednak część, np. ta z mięsa (po umyciu którego wytarło się ręce) jest zdecydowanie niepożądana dla ludzkiego zdrowia. Niektóre drobnoustroje mogą powodować zatrucia, a nawet pojawianie się alergii pokarmowych.Do tego, kilkukrotnie mokra ścierka potrafi bardzo nieprzyjemnie pachnieć. Rozwiązaniem takiego stanu rzeczy jest systematyczne suszenie kuchennych tekstyliów i ich częsta wymiana - przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo ważny jest także sposób prania ściereczek.

 

Dawne sposoby na pranie zabrudzonych ściereczek kuchennych

Kiedyś - w kuchniach naszych babć i prababć, ścierki kuchenne były niejako wizytówką całego domu. Musiały być więc one czyste i śnieżnobiałe. Jakość ścierek świadczyła o tym, że kuchnia jest estetyczna i higieniczna. Dlatego pranie, a raczej dezynfekcja ściereczek (ale też ręczników czy bielizny) odbywała się w bardzo dużych garnkach. Tkaniny trzeba było wygotować na wolnym ogniu, a później mocno i dokładnie wyżąć. Gotowanie odbywało się zaś z dodatkiem mydła. Przed nim stosowano ług albo korzenie rośliny nazywanej mydlnicą. Tak uprane ręczniki oraz ściereczki kuchenne były sztywne i dość szorstkie. Dlatego, by je wygładzić oraz zmiękczyć, niezbędne było ich maglowanie. Do zabijania zarazków, używano zaś żelazka z duszą (którym tkaniny były prasowane). Tak było ok. 50 lat temu. Natomiast ponad 100 lat temu, do takiego prania używano: balii i blaszanej albo szklanej tary. Obecnie cały proces zdecydowanie się zmienił.

 

ścierki do kuchni

Jak skutecznie doprać ścierki kuchenne?

Ręcznik, który służy do wycierania naczyń należy wymieniać przynajmniej raz w tygodniu, a ściereczki którymi sprząta się kuchnię czy wyciera warzywa, trzeba wymieniać mniej więcej co dwa dni. Wszystkie tetkaniny trzeba prać w dość silnym detergencie, w temperaturze nie niższej niż 60°C, a najlepiej 90°C. Ta ostatnia opcja pokazuje (tak jak za czasów naszych babć), że należy wygotować ścierkę kuchenną. Jest to temperatura wskazana, niższą mogą ustawiać osoby, które obawiają się utraty kolorów lub zbiegnięcia się tkaniny. Zazwyczaj ściereczki pierze się w zwykłym proszku, ale obecnie na rynku coraz częściej znaleźć można odplamiacze, które mają eliminować bakterie. Zawsze trzeba jednak przeczytać dokładnie ich instrukcję użytkowania. Często nie wlewa się ich bowiem do pralek, ale wcześniej namacza w nich ściereczki. Warto też wiedzieć, że ścierki, na których znajdują się bakterie pochodzące z żywności, powinny być prane osobno. Definitywna wymiana ściereczek kuchennych - na nowe - powinna następować 1-2 razy w roku, bo nawet częste pranie nie jest w stanie zniszczyć wszystkich bakterii i grzybów.

 

Ekologiczny sposób na czyste ściereczki kuchenne

Ściereczki kuchenne, ze wszystkich bakterii oczyszczać można również bez użycia detergentów. Aby były czyste, a zarazem pachnące i nie tracące swojego pierwotnego wyglądu, można wyprać je trochę inaczej. W misce należy wymieszać:

  • ciepłą wodę (tyle, by pokryła ściereczki),
  • 3 łyżki sody oczyszczonej,
  • łyżkę boraksu (wytwarzanego z minerału będącego źródłem boru),
  • orzechy do prania.

 

W takiej mieszance trzeba zamoczyć ściereczki i zostawić je na 24 godziny. Po tym czasie odciśnięte ściereczki wkłada się do pralki (z 1 łyżką sody oczyszczonej) i pierze w temperaturze 40°C. Jak więc widać, pranie zabrudzonych ścierek kuchennych jest bardzo ważne, a może odbywać się na różne sposoby.

 

Chcesz kupić ściereczki do swojej kuchni?

Poznaj naszą bogatą ofertę ścierek kuchennych

Interesują Cię inne tematy związane z tekstyliami?

Koniecznie przeczytaj nasze pozostałe artykuły:

 

Metody płatności:

- Za pobraniem
- Wpłata na konto

Partnerzy logistyczni:
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl